Scrum voor niet-ICT’ers… de (taal)barrières voorbij!
11 oktober 2017 | Bekijk alles

Dynamisch, bevlogen, humor, interactiviteit top! Alleen… minder Engelse termen graag!”

Bovenstaande kreten zijn een paar feedback (pardon, “terugkoppeling”) punten op onze Scrum Master training voor niet-ICT’ers bij een opdrachtgever in het zuiden des lands!
Door: Roy Lim

We kunnen er als wél-ICT’ers om lachen, maar het raakt zeker een goed punt: we spreken allemaal Nederlands en toch begrijpen we elkaar niet!

Dit is ook precies de reden waarom de overbrugging tussen verschillende afdelingen zo lastig kan zijn. Afdelingen zijn in veel organisaties ingericht op een functioneel specialisme, en laat elk specialisme nu eigen vakjargon hebben. Onbedoeld sluit je daarmee anderen buiten je eigen professie om, uit.

Verdiep je in een ander
Toch is er zeker een uitweg: het tonen van goede wil en een handreiking doen naar de ander. Het klinkt als een simpel uitgangspunt. Verdiep je eerst in de ander, luister goed en ga begrijpen wat er bij de ander speelt.

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Wat opvalt is de combinatie van het woordje “communicatie” en “technologie”, dat zich richt op de harde en methodische kant. Scrum biedt vanuit de buitenkant ook een harde, structurele kant. Kijk je echter verder, dan zie je ook het zachte aspect van menselijke interactie dat waardevol is in de onderlinge samenwerking.

We realiseren ons temeer dat het gebruik van “Scrum taal” van alles kan betekenen, maar tegelijkertijd ook heel weinig. Je moet er daarom ook samen invulling & betekenis aan geven. Individueel, op teamniveau en op managementniveau. Je moet letterlijk voorbij de taal- en afdelingsbarrières.

Gezamenlijkheid
Met onze training zorgen wij voor de start van een gemeenschappelijk kader. Vol passie vertellen wij over Agile, Scrum, de toekomst van organiseren en laten mensen op een leuke & interactieve manier ervaren wat Scrum is.

Onze Scrum Master training is daarmee zowel geschikt voor ICT’ers als niet-ICT’ers. Met name voor deze laatste groep doen wij graag de handreiking om Scrum toegankelijk te maken. Bij de Scrum training bij onze zuiderburen zaten personen met diverse achtergronden: o.a. communicatie, beleid, assetmanagement, kwaliteit, HR. Mooi om daar dus een brug te slaan, en Agile/Scrum toegankelijk te maken. En zoals bij elke reis naar een onbekend gebied, komt daar soms een woordenboek en wat handen- en voetenwerk aan te pas.

Het kost dus soms wat moeite, maar de beloning is groot als je tot een gezamenlijk begrip komt en mensen kunt inspireren. Dat is waar wij voor gaan! En dat is ook precies wat we bij deze trainingsgroep aan niet-ICT’ers hebben ervaren: veel interactie, enthousiasme en bevlogenheid om meer te leren over Agile en Scrum. Onzettend mooi om dat samen te bereiken.

Houdt het op bij een enkele training? Zeker niet. Na de start begeleiden wij onze klanten graag verder met relevante coaching en workshops. De enige voorwaarde die we daarbij stellen is: de drive om te willen leren, en te groeien als persoon!

Klik hier voor meer informatie over onze Scrum Master trainingen. Interesse of advies nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren