De eerste stap van een Agile reis
17 mei 2017 | Bekijk alles

De eerste stap van een Agile reis

“De wereld verandert steeds sneller en alleen organisaties die wendbaar genoeg zijn zullen overleven”. Dat is kort gezegd de boodschap waarmee de markt voor managementboeken de laatste jaren wordt overspoeld. Agile is mainstream aan het worden en er lopen waarschijnlijk geen IT-managers meer rond die er nog nooit van hebben gehoord. Ook buiten IT zijn Agile en Scrum inmiddels vertrouwde begrippen.
Door: Barend van der Plas

Maar er is een groot verschil tussen kennen en kunnen: een echte Agile transitie is meer dan alleen wat training en coaching, het is een transformatie naar een nieuw systeem. Het is geen kwestie van even een nieuwe methode leren en het beperkt zich niet tot de Agile teams alleen. Agile werken vraagt om een wezenlijk andere mindset en nieuw gedrag binnen de gehele organisatie, een organisatieverandering dus.Het is natuurlijk geen makkelijke binnenkomer om een Agile reis te introduceren bij een klant. Zeker niet als je klant nog niet eens weet of hij wel aan die reis wil beginnen. Maar dat was wel zo’n beetje de uitdaging waar Frederik van Seijen, Sandra van de Pol en ikzelf een paar maanden geleden voor stonden: een tweedaagse Agile/Scrum awareness workshop geven voor diverse levels (medewerkers en managers) binnen een traditioneel (‘Prince 2’) werkende organisatie. Als mogelijke start voor een Agile reis, met als belangrijkste aanleiding: verbetering van de aansluiting en samenwerking tussen business en IT.

Agile proeverij
Nu is een awareness workshop op zich natuurlijk niet zo heel spannend, dat hadden we wel vaker gedaan. Maar we wilden wel eens wat nieuws uitproberen: kunnen we, naast de gebruikelijke Agile en Scrum onderdelen, ook de mens- en veranderkant belichten? Zodat de deelnemers aan de workshop een volledige ervaring en besef zouden krijgen van wat een Agile reis voor een organisatie betekent. Een soort van Agile proeverij dus.Het resultaat mocht er zijn: twee intensieve workshops van twee dagen met veel interactie en energie. De Agile en Scrum onderdelen wisselden we af met verandermanagementonderdelen, waardoor de deelnemers op meerdere niveaus leerden. En op de tweede dag een Scrum simulatiespel en een ADKAR© assessment, waarmee mooi zichtbaar werd waar de deelnemers zich bevonden op het gebied van hun Agile kennis, kunde en verlangen. We sloten de workshops af met het maken van een transitiebacklog per team, waarmee ze direct na de workshop zelf aan de slag konden om de volgende stap te zetten.Wij waren als team Entalis erg blij met het resultaat van dit ‘experiment’ en uit de evaluatie bleek dat de deelnemers dat ook waren! De eerste stap was gezet.Een Agile reis begint net als iedere andere reis: met de eerste stap. En als je je daardoor beter realiseert en ervaart wat rest van de reis betekent, wordt de volgende stap alleen maar makkelijker.